Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 LIVE ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ | 15:00 ΑΙΧΜΕΣ LIVE

Πυροβόλησε ο Κωστρίκης, ανταπέδωσε ο Ιωάννου – «Μαλλιά κουβάρια» για εμβόλια και τεστ  

Την ώρα που η Ευρώπη είναι άνω κάτω με το θέμα της παραλαβής των δόσεων εμβολίων, εξαιτίας των καθυστερήσεων που δημιουργήθηκαν ο υπουργός υγείας, διαμηνύει πως η χώρα έλαβε τα μέγιστα που δικαιούται. 

Διαβάστε επίσης: Νέα αύξηση στα κρούσματα της Τετάρτης στην Κύπρο – Πώς εντοπίστηκαν

«Παραγγείλαμε 4 εκατομμύρια δόσεις. Παραγγείλαμε πολύ περισσότερα από ότι χρειαζόμαστε διότι όταν βάλαμε τις παραγγελίες δεν ξέραμε ποιό εμβόλιο θα εγκριθεί και πότε και για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια των εμβολίων παραγγείλαμε από όλες τις εταιρείες τη μέγιστη ποσότητα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. 

Μιλώντας στη μεσηβρινή εκπομπή του OMEGA "Ενημέρωση Τώρα" επιχείρησε να βάλει και ένα τέλος στην συζήτηση που γίνεται για εξασφάλιση του ρωσικού εμβολίου Sputnik, έξω από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

"Εμείς και εγώ προσωπικά σαν υπουργός υγείας δεν αναλαμβάνω το ρίσκο να εγκρίνω εμβόλια κατ`εξαίρεση που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.Αν πάρουν την έγκριση θα προαγοράσουμε και θα παραγγείλουμε από τον Sputnik, αλλά δεν έχει καν υποβάλει αίτηση", είπε.  

ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ 

Στον απόηχο μάλιστα της συζήτησης, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης σε συνέντευξη του στην Stockwatch, "απασφάλισε" και τα έβαλε με το αρμόδιο υπουργείο λέγοντας πως η επιδημιολογική ομάδα ουδέποτε ρωτήθηκε για το θέμα των εμβολίων και πως ενώπιον τους έρχονταν προς αξιολόγηση θέματα άνευ σημασίας, και ούτε λίγο ούτε πολύ, η Κύπρος επέλεξε να πάει στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού με το φθηνότερο όπλο που ονομάζεται Astrazeneca. Οι τοποθετήσεις του εξόργισαν τον αρμόδιο υπουργό o οποίος του έσυρε τα εξ`αμάξις."

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ -"ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΑ ΑΔΙΚΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ"  
"Πάρα πολλά θέματα τα οποία έρχονταν στην επιστημονική επιτροπή για αξιολόγηση ήταν άνευ σημασίας, ενώ αυτά που είχαν σημασία δεν μας τα έστελαν. Δεν τέθηκε ποτέ στην επιστημονική επιτροπή θέμα για να γνωματεύσουμε επιστημονικά ποιο εμβόλιο πρέπει να αγοράσει η χώρα. Πηγαίνεις στον πόλεμο με το πιο φθηνό όπλο;" 

«Διάβασα την συνέντευξη του κυρίου Κωστρίκη, έλεγε ότι αν ερωτούνταν θα έπαιρναν περισσότερα Pfizer ή Moderna. Πρώτον, η συμβουλευτική επιτροπή ρωτήθηκε για το θέμα των εμβολίων και είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητας της. Άρα διερωτούμαι γιατί κάποιος ισχυρίζεται ότι δεν ρωτήθηκε. Πιθανόν να μην ήταν στη συνάντηση όπως δεν μπορεί να ήταν και σε κάποιες άλλες συναντήσεις», απαντά ο Υπουργός.

Και αντίστρεψε τα πυρά για τα όσα είπε ο καθηγητής για το εμβόλιο της Astrazeneca 

«Και αντιστρέφω εγώ το ερώτημα στον κύριο Κωστρίκη. Αν έρχετουν και μας έλεγε όπως ισχυρίστηκε Pfizer και Moderna τί διαφορετική κατάληξη θα είχε; Να σας πως εγώ. Δεν θα παραγγέλναμε Astrazeneca άρα δεν είχαμε τώρα, και τις ίδιες δόσεις Pfizer και Moderna θα είχαμε διότι πήραμε τις μέγιστες έτσι και αλλιώς. Αν κάποιοι θέλουν να λένε ευχόλογα για να ικανοποιήσουν τον κόσμο ας το κάνουν», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η διαμάχη όπως φαίνεται δεν έχει τέλος, αφού το πρώην μέλος της επιστημονικής ομάδας μίλησε και για τα rapid test λέγοντας πως οδεύουν προς κατάρρευση και κάλεσε τα μέλη της μάλιστα να προβληματιστούν και να πιέσουν ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. 

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ- ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ RAPID TEST: 
«Η επιστημονική ομάδα, αυτή που συμμετέχει στις συνεδριάσεις θα πρέπει να προβληματιστεί στο θέμα της αύξησης των εμβολιασμών και όχι των τεστ. Ειδικά όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι το 50% των θετικών κρουσμάτων δεν λέει την αλήθεια για τις επαφές του. Άρα το όλο σύστημα (rapid test) φαίνεται να καταρρέει».

«Το πρόγραμμα του εμβολιασμού προχωρά κανονικά, δεν είναι το ένα εις βάρος του άλλου και κακώς μεταφέρεται έξω και κακώς κάποιοι επιστήμονες χωρίς τεκμηρίωσης μεταφέρουν αυτά που μεταφέρουν και δημιουργούν αμφιβολίες και ανασφάλειες στον κόσμο. Κάποιοι εκ των επιστημόνων λένε ότι τώρα δεν χρειάζονται τα rapid test. Να υπενθυμίσω ότι κάποιοι εκ των επιστημόνων είναι γραμμένο στα πρακτικά τον περασμένο Δεκέμβρη όταν ρωτήθηκαν για τεστ, η απάντηση τους ήταν τεστ,τεστ,τεστ», επισήμανε ο Υπουργός.

Υποδεικνύοντας μάλιστα πως αν κάποιοι δεν δηλώνουν τις επαφές τους, αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και όχι πρόβλημα που δημιουργείται με τις εργαστηριακές εξετάσεις. 

LIVE
LIVE

14:01 Κύπρος

Με πρόταση για lockdown πήγε στο Υπουργικό ο Ιωάννου - Οι πληροφορίες λίγο πριν τις αποφάσεις 

13:42 Κύπρος

Βλέπει εκτάκτως απόψε τους επιδημιολόγους ο Πρόεδρος - Αύριο οι αποφάσεις 

13:33 Πολιτική

Τατάρ: Έχουμε την Τουρκία πίσω μας - Πάμε ήσυχοι στη Γενεύη 

13:25 Οικονομία

Έντονες ανησυχίες Διοικητή ΚΤΚ για ενδεχόμενη αλλαγή του πλαισίου εκποιήσεων

12:49 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για κλοπές στην Πάφο (Φωτογραφία)

13:35 Αθλητικά

Κύπελλο: Η ημερομηνία του Τελικού

12:39 Πολιτική

Με ένα «ευχαριστώ» και ένα «συγγνώμη» αποχαιρέτισε τη Βουλή, ο Πρόεδρος Αδάμος Αδάμου

12:26 Κύπρος

Ηλικίας 28 ετών ο νεαρότερος ασθενής με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αναφοράς

12:21 Κόσμος

Ρωσία: Περίπου 1.800 συλληφθέντες στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

12:13 Ελλάδα

Δεν θα γίνουν φέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία της Ελλάδας

11:57 Πολιτική

Απόψε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του OMEGA για τις Βουλευτικές Εκλογές

13:30 Αθλητικά

«Οι παίκτες που παίζουν σήμερα στο ΑΠΟΕΛ είναι για το Β’ γκρουπ»

11:57 Κύπρος

Mέχρι τις 9 διευθετήθηκαν 9 χιλιάδες ραντεβού - Τα 8.030 για εμβόλιο της Pfizer

11:45 Αστυνομικά

Καταζητεί τον Κωνσταντίνο Άνυφτο η Αστυνομία για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στην Πάφο

11:33 Κόσμος

Ο ECDC ξεκινά μοντέλο βραχυχρόνιας πρόβλεψης κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19

11:15 Κύπρος

Χρ. Λοϊζίδης: Έτοιμα τα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ για αντιμετώπιση αύξησης εισαγωγών 

10:58 Υγεία

Κύπριος καθηγητής της Οξφόρδης αποκαλύπτει τον κίνδυνο για εγκύους από COVID-19

12:55 Αθλητικά

«Δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα ακόμα»

10:50 Αστυνομικά

Εισήλθε σε κατοικία και έκλεψε ότι βρήκε μπροστά του - Έγινε αντιληπτός από πολίτη

10:45 Αστυνομικά

Συνελήφθη 50χρονος που καταζητείτο από τις βουλγαρικές αρχές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App