Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 LIVE THE BLACKLIST | 23:15 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ LIVE

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Αν. Μεσόγειο

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι "η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και σύνεσης".

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι “το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο απέχει της πραγματικότητας και έγινε αποδεκτό στο όνομα της αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με σκοπό να εξυπηρετήσει τα εγωιστικά συμφέροντα κάποιων χωρών είναι απαράδεκτο με πολλούς τρόπους”.

“Παρά τις προσπάθειές μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών και του ΕΚ, η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και κοινής λογικής. Το ΕΚ με αυτή την μονομερή και άδικη στάση του καθώς και τις άκυρες και μονόπλευρες ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα χάνει το κύρος του", αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προσθέτει ότι "ούτε το ΕΚ, ούτε η ΕΕ, ούτε τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την εξουσία να καθορίζουν τα σύνορα κι τη δικαιοδοσία τρίτων χωρών. Εάν το ΕΚ και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ειλικρινή στο θέμα της λύσης και του συμβιβασμού, πρέπει να επιδείξουν μόνο διαμεσολαβητική και συμφιλιωτική στάση, να προσεγγίσουν την Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις, να αντικρίζουν δίκαια τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ των χωρών και να μην παίρνουν θέση".

"Η Τουρκία έδειξε την καλή της πρόθεση, δεν εγκατέλειψε την σωστή στάση αρχών απέναντι στις μαξιμαλιστικές συμπεριφορές και επέδειξε μια αποφασιστική αλλά συνετή στάση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία η οποία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και της ‘τδβκ’" .

"Η Τουρκία", προστίθεται, "η οποία με την προοπτική της ένταξης είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας με την ΕΕ, όπως έχει τονίσει ο Υπουργός μας στην σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΕΚ και στην επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ΕΚ, προτιμά πάντοτε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών. Από την άλλη, έχουμε σημειώσει το άρθρο 9 αυτού του ψηφίσματος με το οποίο το ΕΚ καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή να διεξάγει ένα ευρύ και περιεκτικό διάλογο με τη χώρα μας και αναφέρεται σε ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο”.

Να θυμίσουμε ότι το ΕΚ κάλεσε με ψήφισμά του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

22:56 Lifestyle

Iωάννα Τούνη: Ξαπλωμένη ακόμη και στις… ράγες του τρένου

22:37 Κόσμος

Ξεκίνησε η κούρσα για το εμβόλιο: Η Βρετανία ανοίγει την αυλαία - Γιατί αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη

22:15 Lifestyle

Λία Τσουζντάν - GNTM: Η πρόταση follower και η απάντηση του συντρόφου της

21:56 Κόσμος

CDC:Τέλος της καραντίνας μετά από 10 ημέρες, εάν το άτομο δεν έχει συμπτώματα

21:53 Αστυνομικά

Ψαλίδι στους φρουρούς των πολιτικών – Φωνές και για τον αριθμό της Προεδρικής φρουράς

23:00 Αθλητικά

Συμβόλαιο στον ΛιΆντζελο Μπολ, τα τρία αδέρφια στο ΝΒΑ

21:45 Κόσμος

Έτσι θα διανεμηθεί το εμβόλιο της Pfizer στη Βρετανία

21:34 Οικονομία

Αιμιλιανίδου: Κανείς δεν μένει εκτός σχεδίων στήριξης – Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

21:13 Πολιτική

Πρόεδρος: Η Κύπρος στη διαδικασία παραχώρησης πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τον Λίβανο

21:02 Κύπρος

«Τρίζει» για τα καλά ο στόχος των Χριστουγεννιάτικων χαλαρώσεων – Τα κριτήρια της επιδημιολογικής ομάδας

20:59 Ελλάδα

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και διασκέδαση μέχρι να έρθουν τα εμβόλια

22:40 Αθλητικά

Η UEFA ανακοίνωσε την απόλυτη 11άδα του αιώνα!

20:53 Κύπρος

Εννέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στα κατεχόμενα

20:44 Πολιτική

Γκουτέρες: Σημαντική η έναρξη μίας βιώσιμης και συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό

20:35 Κύπρος

Αρνητικό ρεκόρ στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού – Ο αριθμός που δεν πρέπει να περάσουμε

20:31 Αστυνομικά

Καλεί το κοινό σε συμμόρφωση με τα μέτρα η Αστυνομία μετά τη συγκέντρωση οπαδών στο Αεροδρόμιο

20:08 Κύπρος

Θετικό κρούσμα στο Δημαρχείο Δερύνειας – Αναστέλλει τη λειτουργία του

22:10 Αθλητικά

Συνεχίζουν το Ευρωπαϊκό τους ταξίδι

19:56 Κύπρος

Στα ύψη και την Τετάρτη τα κρούσματα της Κύπρου – Τρεις νεκροί

19:39 Κόσμος

Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App